De Japanse Yen

Waarom is het omrekenen van de yen zo moeilijk? Vooral vanwege de lage beginkoers van 308 Yen voor 1 Dollar. Wanneer we praten over de Japanse nationale valuta, de Japanse Yen, moeten we een paar zaken niet vergeten.

Geschiedenis van de Japanse Yen
De geschiedenis van de Japanse Yen begint in de 8e eeuw, toen zilveren en koperen munten, genaamd de Wado Kaichin, werden geslagen in 708. Dit waren eigenlijk nagemaakte Chinese munten en toen Japan niet meer in staat was zelf munten te produceren, werd de Chinese munt ingevoerd in het land. In de eeuwen daarna kon de instroom van Chinese munten niet voldoen aan de vraag, dus werden twee prive geslagen Japanse munten, de Toraisen en Shichusen gebruikt van de 14de tot 16de eeuw. Rond de 15e eeuw werden gouden en zilveren munten geslagen, bekend als Koshu Kin en die werden al snel de nieuwe standaard valuta.

Munten
De Japanse overheid heeft daarna een uniform monetair systeem ingevoerd dat bestond uit gouden, zilveren en koperen munten. Sommige Japanse munten hebben traditioneel een gat in het midden. Er wordt verteld dat die gaten er in zitten voor het gemak. Een koordje door een aantal muntjes en je kunt ze zelfs om je nek hangen, heel handig.

Voor 100 Japanse Yen krijgt u:

TOP ValutaOpenHuidige Koers
EUR  0,780,78   (Euro)
USD  0,820,82   (Amerikaanse dollar)
GBP  0,550,55   (Engelse Pond sterling)
NOK  6,756,75   (Noorse Kroon)
SEK  7,117,11   (Zweedse kroon)
TRY  2,152,15   (Turkse lire)
Alle koersen van de Euro

Japanse Yen per 100:

TOP ValutaOpenHuidige Koers
USD  12.150,1512.150,15   (Amerikaanse dollar)
EUR  12.811,5412.811,54   (Euro)
NOK  1.480,801.480,80   (Noorse Kroon)
GBP  18.141,8718.141,87   (Engelse Pond sterling)
SEK  1.407,341.407,34   (Zweedse kroon)
TRY  4.658,804.658,80   (Turkse lire)
Disclaimer: alle koersen zijn minimaal 15 minuten vertraagd wegens wettelijke bepalingen, via de De plus 500 software kunt u de koersen wel in realtime zien.

De moderne Japanse Yen en de yenkoers

Tot in de 19e eeuw, werden Spaanse Daalders gebruikt in Japan, samen met de lokale valuta. Om het gebruik van de verschillende munten te vereenvoudigen, werd de yen ingevoerd (`cirkel` of ` rond voorwerp` betekent) in 1871. De Nieuwe Valutawet ontwikkelde een monetair systeem vergelijkbaar met het Europese, met een decimaal rekenmethode. De Yen werd geŽxploiteerd onder een bimetaal-standaard van goud en zilver tot 1897, toen een exclusieve goudstandaard werd ingevoerd. Na de Tweede Wereldoorlog verloor de Japanse yen veel van zijn waarde en in 1971 werd de wisselkoers vastgesteld van de Amerikaanse dollar tegen een koers van 308 JPY voor 1 USD. Dit systeem hield stand tot 1973, toen werd overgegaan naar een zwevende wisselkoers.

Het woord Yen
Het woord Yen, net als Won of Yuan, betekend eigenlijk gewoon, een rond ding. De Japanners hebben dus geen naam bedacht voor hun munteenheid, zoals we dat in Europa en de Verenigde Staten wel gedaan hebben. Het woord dollar stamt af van het woord Daalder in het Nederlands. Het symbool voor de Yen in Japan zelf is: 円. Maar het internationale symbool is •.

De yen werd officieel door de Meiji regering erkend als betaalmiddel en aangenomen in een wet die op 10 mei 1871 ondertekend werd.

Grote bedragen
Japanners denken een beetje anders over grotere hoeveelheden geld. Grote bedragen worden niet geteld in cijfergroepen van drie, maar in groepen van vier cijfers. Daarom moet een Japanner vaak even omrekenen van Euro of Dollar naar het bedrag in Yen om de hoogte van een bedrag aan te voelen.
De Yenkoers is nu dus net zo flexibel en beweeglijk ten opzichte van Euro en Dollar als die twee dat zijn ten opzichte van elkaar.

Decimale calculator
U kunt dus gewoon een normale, decimale calculator gebruiken om de yenkoers te berekenen. Dat wil zeggen, Japanners gebruiken misschien wel een abacus, maar vergeet niet dat ze daarmee heel gecompliceerde berekeningen kunnen maken en dat het eigenlijk niet onderdoet voor een elektronische calculator. Bedreven abacus-gebruikers kunnen veel berekeningen sneller uitvoeren dan personen die gebruik maken van een calculator.

Yenkoers
Wanneer u wilt weten wat de yenkoers van het moment is, zou u, net als voor de Euro of Dollar, gebruik kunnen maken van hulpmiddelen op het internet voor het omrekenen. Vergeet daarbij niet dat het symbool van de Japanse yen ook JPY kan zijn.

Verder zal het omrekenen geen problemen opleveren, behalve dat de getallen wat groot lijken. Uw calculator zal vandaag een yenkoers van 0.00744 laten zien voor de Euro en 0.01027 voor de Dollar. Nee, de calculator van de omreken-site is niet stuk, de koers van de yen is nu eenmaal zo.

Meest verhandelde valuta
De Japanse Yen is als derde op de lijst van meest verhandelde valuta, echt wel de moeite waard om in de gaten te houden. Vooral ook omdat de Japanse economie sterk is en er sprake is van een handelsoverschot tegenover zowel de Verenigde Staten als tegenover Europa. En we zijn als kopers van Japanse producten, natuurlijk ook afhankelijk van de waarde van de yen.

Yen Converter

Voor
Krijgt u